الْقَادِرُ
el-Kâdir
Dilediğini dilediği gibi yapmaya gücü yeten.
- Sıra
- 69 / 99
- Arapça yazılışı
- الْقَادِرُ
- Okunuşu
- el-Kâdir
- Kur'an'da
- En'am Suresi 65. ayet
El-Kâdir, kudret sahibi demektir. Kudret, sübûtî sıfatlardandır: Allah’ın gücü aklen mümkün olan her şeye yeter; hiçbir şey O’nu aciz bırakamaz. “De ki: O, size üstünüzden veya ayaklarınızın altından azap göndermeye kadirdir” (En’âm 6/65).
Kur’an’da “Allah her şeye kadirdir” (innallâhe alâ külli şey’in kadîr) ifadesi pek çok kez tekrarlanır.
Kur’an-ı Kerim’den
قُلْ هُوَ الْقَادِرُ عَلَىٰ أَن يَبْعَثَ عَلَيْكُمْ عَذَابًا مِّن فَوْقِكُمْ أَوْ مِن تَحْتِ أَرْجُلِكُمْ أَوْ يَلْبِسَكُمْ شِيَعًا وَيُذِيقَ بَعْضَكُم بَأْسَ بَعْضٍ ۗ انظُرْ كَيْفَ نُصَرِّفُ الْآيَاتِ لَعَلَّهُمْ يَفْقَهُونَ ﴿٦٥﴾
De ki: "O'nun üstünüzden ve ayaklarınızın altından azab göndermeye, yahut sizi fırkalara ayırıp kiminizin kiminize hıncını tattırmaya gücü yeter". Bak, âyetlerimizi nasıl inceden inceye açıklıyoruz ki, onlar iyice anlasınlar.
Kulun bu isimden nasibi
Kul, Allah’ın kudretine güvenerek zorluklar karşısında ümitsizliğe düşmez; kendisine verilen gücü de hayırda kullanır.
Kaynaklar: Kur’an-ı Kerim; Tirmizî, Deavât (esmâ-i hüsnâ rivayeti); Gazâlî, el-Maksadü’l-esnâ; TDV İslâm Ansiklopedisi, “Esmâ-i Hüsnâ” ve ilgili maddeler.