الضَّارُّ
ed-Dârr
Hikmeti gereği zarar ve elem verici şeyleri de yaratan.
- Sıra
- 91 / 99
- Arapça yazılışı
- الضَّارُّ
- Okunuşu
- ed-Dârr
- Kur'an'da
- Yunus Suresi 107. ayet
Ed-Dârr, zarar verici şeyleri de yaratan demektir. Ehl-i sünnet akidesine göre hayır da şer de Allah’ın takdiri ve yaratmasıyladır; fakat Allah şerre razı değildir ve kul şerri kendi iradesiyle seçtiği için sorumludur. “Eğer Allah sana bir zarar dokundursa onu O’ndan başka giderecek yoktur” (Yûnus 10/107).
Âlimler bu ismin mutlaka en-Nâfi’ ile birlikte anılmasını tavsiye eder. Böylece fayda ve zararın tek kaynağının Allah olduğu, O’ndan başka hiçbir varlığın gerçek anlamda fayda veya zarar veremeyeceği ifade edilir.
Kur’an-ı Kerim’den
وَإِن يَمْسَسْكَ اللَّهُ بِضُرٍّ فَلَا كَاشِفَ لَهُ إِلَّا هُوَ ۖ وَإِن يُرِدْكَ بِخَيْرٍ فَلَا رَادَّ لِفَضْلِهِ ۚ يُصِيبُ بِهِ مَن يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ ۚ وَهُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ ﴿١٠٧﴾
Ve eğer Allah, sana bir zarar dokunduracak olursa, onu O'ndan başka giderecek yoktur. Ve eğer sana bir hayır dilerse, o zaman da O'nun hayrını engelleyebilecek kimse yoktur. O, lütfunu dilediği kuluna nasip eder. Allah çok yarlığayıcı, çok esirgeyicidir.
Kulun bu isimden nasibi
Kul, zarardan korunmak için yalnız Allah’a sığınır; muska, uğur ve batıl inançlardan uzak durur. Kendisi de kimseye zarar vermez.
Kaynaklar: Kur’an-ı Kerim; Tirmizî, Deavât (esmâ-i hüsnâ rivayeti); Gazâlî, el-Maksadü’l-esnâ; TDV İslâm Ansiklopedisi, “Esmâ-i Hüsnâ” ve ilgili maddeler.