İSLAMİYETTE YILBAŞI KUTLAMASI
Yılbaşı olarak tabir edilen gün, 31 Aralık gününü 1 Ocak gününe bağlayan gecedir. Miladi takvime göre yeni bir yıla girildiği bu gün, tüm dünyada farklı şekillerde kutlanmaktadır. Yılbaşı kutlamaları her ne kadar sadece insanların yeni yılı kutlamak için yaptıkları eğlenceler gibi görünseler de, esasen hristiyan geleneğinin bir sonucudur. Hristiyan inançlarına göre 25 Aralık günü başlayan dini bayram Noel, bir haftalık bir süreçte kutlanmaktadır.
İslam inancına göre yılbaşı, hicri takvime göredir. Çünkü miladi takvim Hristiyanlığın peygamberi Hz. İsa’nın doğumuyla başlayan takvimdir. Bu nedenle İslam inancında, islam inancına ait olmayan bir inançtaki bayramı kutlamak hoş karşılanmamaktadır. Ancak günümüzde yılbaşı neredeyse tüm dünya tarafından kutlanmaktadır. İslam inancına sahip ülkelerde, bu inancın mensubu kişilerin yılbaşını kutlamaları bir bakıma islam kültürünü yozlaştırmaktır. Oysa müslümanların kendi inançlarına göre kutladıkları dini bayramları bulunmaktadır. Her ne kadar yılbaşı bir dini bayram gibi görülmese de çıkış noktası Noel olduğu için, yılbaşı hristiyanların dini bayramı sayılabilir.
Ancak bazı din adamları da Noel ve yılbaşının birbirinden tamamen ayrı iki kavram olduğunu söylemektedirler. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da görüşü bu yöndedir. Dolayısıyla bu konuda iki farklı görüş mevcuttur. Bu konu ile ilgili bir takım hadislerde bulunmaktadır. Peygamber efendimizin hadisleri bu konuda çok daha doğru bir yol göstericidir.
«Kim (kendi isteğiyle) bir topluluğa (millete) benzerse, onlardan olur» Ebu Davud; 4031,
“Bizden başkasına benzemeye çalışanlar bizden değildir. Yahudilere ve hristiyanlara benzemeyiniz…”
Bu Konu 1.459 defa Okundu
Bir cevap yazın