الْكَبِيرُ
el-Kebîr
Büyüklüğü sınırsız, her şeyden büyük olan.
- Sıra
- 38 / 99
- Arapça yazılışı
- الْكَبِيرُ
- Okunuşu
- el-Kebîr
- Kur'an'da
- Hac Suresi 62. ayet
El-Kebîr, zâtı ve sıfatları itibarıyla büyüklüğü sınırsız olan demektir. Her varlık O’nun karşısında küçüktür. Ezan, kamet ve namaz “Allâhu ekber” (Allah en büyüktür) tekbiriyle başlar; bu, müminin her gün defalarca tekrarladığı bir ikrardır.
“O, gaybı da görüleni de bilendir; büyüktür (Kebîr), yücedir (Müteâl)” (Ra’d 13/9).
Kur’an-ı Kerim’den
ذَٰلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ وَأَنَّ مَا يَدْعُونَ مِن دُونِهِ هُوَ الْبَاطِلُ وَأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْعَلِيُّ الْكَبِيرُ ﴿٦٢﴾
(Bu sonsuz güç şundandır) Çünkü Allah, varlığı kendinden olan Hak'tır. Müşriklerin O'nu bırakıp da tapındıkları putlar ise hep bâtıldır. Şüphesiz Allah, yücedir, büyüktür.
Kulun bu isimden nasibi
Kul, Allah’ı büyük tanıdıkça dünyanın ve dünyalıkların gözünde küçüldüğünü görür; hiçbir mahluktan Allah’tan korktuğu kadar korkmaz.
Kaynaklar: Kur’an-ı Kerim; Tirmizî, Deavât (esmâ-i hüsnâ rivayeti); Gazâlî, el-Maksadü’l-esnâ; TDV İslâm Ansiklopedisi, “Esmâ-i Hüsnâ” ve ilgili maddeler.