Nablusî’ye göre Hz. Dâvûd’u (a.s.) rüyada görmek kuvvet, adil yönetim, tövbe ve güzel akıbete işaret eder.
Hz. Dâvûd’u (a.s.) gören kişi kuvvet ve itibara kavuşur; bir hataya düşüp sonra pişman olur, zalim bir yönetici ile imtihan edilir, sonra Allah onu kurtarıp ona galip kılar ve kendisine şeref nasip eder.
Onu görmenin, o beldede adil bir yöneticiye, faziletli bir başkana veya hakkaniyetli bir kadıya işaret ettiği söylenmiştir; oranın yöneticisi veya kadısı zalimse Allah’ın yerine adil birini getireceğine yorumlanır.
Hz. Dâvûd’u görmek, Kur’ân tilaveti, tesbih ve güzel sesle okumaya delâlet eder.
Günahlardan vazgeçmeye, tövbe ve Allah’a dönmeye, musibetlerin hafiflemesine ve güzel akıbete işaret eder.
Bazen kadınlar sebebiyle imtihan ve sıkıntılara yorumlanır.
- Kişinin durumuna göre
Onun elbisesinden birini giydiğini görmek, kadılığa ehil olan için bu makama, demirle geçimini sağlayan için mal kazanmaya, sâlih kişi için hayrın, ağlamanın ve huşûnun artmasına işaret eder.
- Zalim kişi için
Zalim bir kimse onu kendisine karşı asık suratlı veya uyarıcı görürse, Allah’tan korkup hâlini düzeltmelidir.
Not: Peygamberleri rüyada görmek hayra yorumlanmakla birlikte, rüya dinî hüküm ve bilgi kaynağı değildir. Hz. Dâvûd’a (a.s.) nispet edilen “hata” ifadesi, peygamberlerin ismetine aykırı bir anlam taşımaz; burada rüya sahibinin hâli kastedilmektedir.
Kaynak: Abdülganî en-Nablusî, Ta‘tîrü’l-enâm fî ta‘bîri’l-menâm, داود عليه السلام maddesi. Arapçadan namaz.info tarafından aktarılmıştır.