Kulak, göz ve kalp; bunların hepsi ondan sorumludur. ( isra–36)
İnsan vücudunun tepeden tırnağa her hücresine hâkim olan Allah-u Teala her organımıza sınırsız özgürlük vermemiştir. Mesela işitmemiz için kulak vermiş, o kulaktan beynimize gıybet seslerinin iletilmesini yasaklamıştır… Bir mide vermiştir o mideye haram lokma girmesini yasaklamıştır. O haram lokma zemzem de olsa Medine hurması da olsa haram olduktan sonra izin vermemiştir… Oruçluyken sahur-iftar arası helal lokmanın bile mideye girmesine izin vermemiştir… Ve namaz kılan ya da kılmayan her hangi bir oruçluyu ikna edemezsiniz. İftardan önce bir şeyler yemesi mümkün değil…
Midemize hâkim olan Allah-u Teala gözlerimize de hâkim… Gözlere görme melekesi kazandıran Allah-u Teala İnsanlara büyük bir lütufta bulunmuş… Aksi halde güzellikleri göremezdik… Her organımızın helal dairesinde kullanma özgürlüğü vardır. Bu sınırları mülk sahibi belirler. Bizler bu organlarımızı kullanarak ya sevap işleriz ya da günah kazanırız… Güzel yaratılan bir çiçeğe bakarak Allah’ın (c.c) sanatını görür dil organıyla teşekkürlerimizi bildirip sevap kazanırız. Aynı gözü bakılması haram olan bir şeyde kullandığımızda ise haram işlemiş oluruz…
Bakılması haram olan bir şeye bakıp ; ‘Kime ne zararı var ki!‘ demek, Allah’ın (c.c) hükmünü beğenmemek ve Allah’ı gereksiz bir emir vermekle suçlamak olur. (Hâşâ!) Allah (c.c) bir şeye hüküm vermişse bakalım o hükme karşı nasıl bir tavır takınmamızı istiyor;
‘’ Bununla beraber Allah (c.c) ve Resulü bir işe hükmettiği zaman, gerek mümin bir erkek ve gerekse mümin bir kadın için, o işlerinde başka bir tercih hakkı yoktur. Her kim de Allah (c.c) ve Resulüne asi olursa açık bir sapıklık etmiş olur.’’(Ahzap–36)
‘… Kesinlikle bilen bir toplum için Allah’tan daha güzel hüküm veren kim olabilir?’ ( Maide–50)
Evet… Allah-u Teala hüküm verenlerin en güzeli… Şimdi de Harama bakmanın kalbe olan tesirlerine bakalım;
Kalp doktoru İbn-i Kayyım el-Cevziyye şöyle der: Allah-u Teala gözü kalbin aynası kılmıştır. Göz, bakışını çektiğinde ( Bakışa hâkim olduğunda) kalpte isteklerini ve arzularını çeker ( Bunlara hâkim olur.) Göz, bakışını serbest bıraktığında kalpte arzularını serbest bırakır. Bakış, insanın başına gelen tüm olayların kaynağıdır. Zira bakış bir şeyin aklına gelmesine sebep olur. Akla geliş düşünceyi, düşünce arzu ve istekleri, arzu ve istekler de iradeyi harekete geçirir. Bu ise azmetmeye dönüşür ve sonunda fiil gerçekleşir. Bir engel çıkıp ta engellemediği sürece bu sonuç kaçınılmazdır. Denilmiştir ki: ‘Bakışı indirme konusunda sabır, sonrasında meydana gelecek olan acıya sabretmekten daha kolaydır.’ Şair şöyle der:
Her kötü şeyin kaynağı bir bakıştır
Ateşi büyüten şey kıvılcımı küçümsemek değil mi?
Nice bakışlar vardır kalbine saplanır sahibinin
Yaysız bir oktur sanki
Gözü mutlu eder ama ruha zarar verir
Hoş karşılanacak değildir zararı getiren( Göz zinası-s,17-polen yayınları.)
‘ İmam İbnu’l Cevzi şöyle der: Bilinmelidir ki göz kalbe haberleri ileten, resimleri ona nakşeden bir habercidir. Böylece kişiyi ahiretle ilgili hayırlı ve faydalı konularda düşünmekten alıkoyan fikirler meşgul etmeye başlar. Bakışı yöneltmek kalpte hevanın oluşmasına sebep olduğu için şeriat, sonuçlarından korkulan şeylerden bakışı çekmeyi emretmiştir.’
Günah potasına giren günah işleyerek çıkar. Önemli olan potaya yaklaşmamaktır… Göz çok net çeken bir fotoğraf makinesidir. Çekilen her bir resim şeytanın arşivine kaydedilir. Eğer bakılan kişi çok güzel-yakışıklı- ise kolay kolay unutulmaz… Bazen namazda bazen Kur’an okurken bazen normal bir ibadet halindeyken resim arşivindeki en güzel resimleri izlettirir bize… Malzeme bizden izlettirmek şeytandan… Çok acı bir durum değil mi?
Kapitalist insanlar tüketimi artırmak için fizik olarak güzel olan bayanları ürün ile birlikte sergilerler… Göz, güzele bakarken bir ihtimal olur da ürünümüzü görürler mantığıyla kızların onuruyla oynarlar… Kızlar da olayı meslek ya da ekmek parası olarak algılarlar… İzlenen program haberler bile olsa göz mankene-spiker-e takılmaz mı? Göz kulaktan daha duyarlı değil midir? Her gün onlarca resim veriyoruz şeytana bundan haberimiz yok…
Namaz öncesi harama bakılmışsa namazın her karesinde o resim sıcağı sıcağına izlenir… Huşu falan olmaz namazda… Taze resim kolay kolay ekrandan düşmez… O sebepten 200 gram gelmeyen gözlerimizle haram işlemeyelim…
Unutmayalım ki, yaz ayları; imanın gözle olan imtihanında bütünlemeye kalma ihtimali yüksek olan aylardır…
Allah Gözlerimize hakim olmamızı nasip etsin…(amin)
Bu Konu 46.897 defa Okundu
Bir cevap yazın